DOMOV MED IZDELKI ČEBELARSKA OPREMA KONTAKTI


vrste medu


Akacjev med


Cvetlični med


Lipov med


Gozdni med


Kostanjev med


Rešelikov med


Hojev med

Naši medovi

Slovenci smo že po tradiciji vezani na čebelarstvo, čebele in njih pridelke. Najpomembnejši je vsekakor med, ki je naravna snov nektarjev in mane, snov, ki je ni mogoče sestaviti iz elementov kot zmes sladkorjev, ker je živa snov, ki jo izdela lahko le čebela. Vonj, barva, okus, gostota itd. medu so zelo odvisni od kraja, cvetlic, mikroklime od posamične čebelje družine in številnih drugih faktorjev, ki pogojujejo, da je ob vsakem točenju med drugačen od prejšnjega. Njegov vonj in okus nam pričarata cvet na katerem je nabran. Med je naravno živilo z večino preprostih sladkorjev, ki jih človeško telo direktno prevzema v kri brez predhodnega presnavljanja. Med vsebuje sestavine, ki krepijo srce, varujejo jetra in ledvice. Pospešuje odvajanje vode, tvori hemoglobin itd.

Posamezne vrste medu imajo poleg splošnih učinkov še specifične:

Akacijev med
Je skoraj brezbarven do svetlo rumen. Pomirja in blaži utrujenost. Ima nežen sadežen vonj po akacijevem cvetju in nežno aromo po vanilijevih bombonih in po sladkem sirupu. Kristalizira počasi. Vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Uporablja se kot sladilo in namaz ter za urejanje prebave, pri želodčnih in črevesnih težavah, zgagi in prehladih.

Cvetlični med
Je rumene do rjave barve, odvisno od rastline in dodatka mane, tudi vonj in okus sta odvisna od njegovega izvora. Kristalizacija je delna, nepravilna. Krepi žile in srce pomaga pri premagovanju prehladov. Uporablja se kot sladilo, namaz in kot naravno zdravilo proti alergijam (zlasti senenem nahodu), krepi tudi žile in srce ter pomaga pri izčrpanosti organizma.

Lipov med
Je svetlo rumene barve z zelenim odsevom in močnim vonjem po lipovem cvetju. Srednje intenzivna aroma zelo značilna po mentolu, lipovem cvetju, zeliščih ali svežih orehih. Kristalizira običajno počasi. Uporablja se pri prehladih, povišani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kašlju. Ker pospešuje znojenje, ni priporočljiv za srčne bolnike.

Gozdni med
Je svetlo do temno rjave barve lahko z rdečim ali zelenkastim odtenkom. Ima precej intenziven vonj, različen glede na vrsto mane. Okus je sladek, prijeten in različen glede na vrsto mane. Kristalizira srednje hitro celotna količina. Uporablja se kot sladilo, namaz in pri vnetju dihalnih poti, pri zmanjšani odpornosti organizma ter živčni napetosti.

Med divje češnje
Je barve zrelih rdečih češenj z značilnim leskom. Je izrazito sadnega okusa z prijetnim vonjem po zrelih češnjah. Zaradi večje vsebnosti glukoze hitro kristalizira v velikih kristalih. Je med pomladi odličen proti pomladni utrujenosti.

Kostanjev med
Je v več odtenkih rjave barve z rdečkastim ali zelenkastim odsevom, močnega in ostrega vonja po kostanjevem cvetju ter intenzivnega okusa, ki pusti obstojno grenkobo po zeliščih. Kristalizira počasi. Vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Uporablja se v prehrani in pri slabokrvnosti, utrujenosti ter nezadostni prehrani.

Rešelikov med
Je v več odtenkih temno do rjave barve, običajno redko tekoč, močnega izrazitega vonja po mandelju oz lubju rešelike, v ustih pusti grenak priokus kar je značilnost tega medu. Zelo hitro kristalizira v drobnih kristalih. Vsebuje coumarin derivat in octadekanojsko kislino, ki je ena od uporabnih oblik nasičenih maščobnih kislin v izdelku Q10

Bršljanov med
Je rjavkasto zelenkastega odtenka barve, izrazitega okusa. Zaradi visoke stopnje glukoze se zelo hitro trdi v velikih kristalih po navadi še v satju. V ljudskem zdravilstvu so ga uporabljali za zniževanje temperature, blaženja menstrualnih krčev in izločanje žolča.

Hojev med
Je temne barve z zelenkastim odtenkom. Ima precej intenziven vonj, ki nekoliko spominja na dim. Vsebuje veliko mineralov, predvsem kalija. Kristalizira srednje hitro celotna količina. Uporablja se kot sladilo, namaz, pomaga pri zdravljenju vnetja dihalnih poti, bronhitisu ter drugih pljucnih boleznih.

Uživanje medu

Zdravim ljudem priporočam uživanje ene žlice medu na dan, da povečajo svojo telesno zmogljivost. Posebno primerno je, da ga zaužijemo pred pričakovanimi večjimi telesnimi in umskimi napori, ker krepi telesne obrambne moči proti agresijam in stresom.

Zaradi svojstvene organoleptične in antiseptične sestave priporočam uporabo nepregretega čistega domačega medu tudi kot mazilo za opekline in rane, ter kot vlažilne in čistilne maske za obraz. Vsa druga sredstva rane izsušijo, med pa jim poleg protivnetnega delovanja in bakteriološke zaščite pred okoljem povrne potrebno vlažnost, da se poškodbe hitreje celijo in da, so posledice na koži po poškodbi lepše zaraščene in manj opazne.

O uporabi medu kot zdravilu bolnim ljudem, priporočam, da si več preberete v knjigi Prim. Dr. Petra Kapša » MED in ZDRAVJE » Med je zaradi obilice grozdnega in sadnega sladkorja primerno sladilo. Uživamo ga kot sladilo za čaj, kavo, jogurt itd. Primeren pa je tudi kot namaz na kruh skupaj z margarino, maslom, smetano, raznimi mehkimi siri itd.

Samo naravni med ima zaradi vsebnosti grozdnega sladkorja in maltoze lastnost, da se po točenju v kratkem času strdi v sprijetih kristalih. Odtod tudi staroslovansko ime "STRD". Med se ponovno utekočini pri segrevanju v topli vodi pri 40 C . Vsakršno pregrevanje medu nad 40 C pomeni uničevanje njegove biološke vrednosti. Med in drugi čebelji pridelki ne nadomeščajo zdravila, ki jih predpisujejo zdravniki, med in drugi čebelji pridelki učinkovito dopolnjujejo klasične načine zdravljenja.

© copyright by Air maat d.o.o. | Created by Jani Atelšek | jani@atelsek.si | tel: 031 667 158